--- JANUÁR ---

Architektonická súťaž návrhov etnografickej expozície.

Viac TU:  https://horehronskemuzeum.sk/index.php/dokumenty/architektonicka-sutaz.html

*  *  * 

 Čokoláda 

KDE: Horehronské múzeum Námestie gen. M. R Štefánika 13 (Meštiansky dom), Brezno

KEDY: 15.12.2021 – 30.01.2022 

Čokoláda horká, mliečna, horúca, rozpustená, tabuľková....a ešte mnoho iných prívlastkov by sme našli na túto úžasnú pochutinu, ktorú milujú milióny ľudí po celom svete. Ale kde sa vzala a kedy a ako sa začala vyrábať na území bývalého Československa, to sa dozviete na novej výstave v Horehronskom múzeu so stručným názvom ČOKOLÁDA. Čokoládový a cukrovinkársky priemysel patril medzi najvýznamnejšie odvetvia potravinárskeho priemyslu v Československu. Vďaka svojej dlhej tradícii, ktorá sa začala budovať už od polovice 19. storočia, postupným zakladaním viacerých tovární na výrobu čokolády v dobovej Rakúsko-uhorskej monarchii, mal už v období po konci prvej svetovej vojny nálepku tradičnej továrenskej výroby. Po roku 1920 nastáva veľký rozmach v zakladaní nových tovární na čokoládu a cukrovinky a postupom času sa ich počet vyšplhal na 180 menších či väčších tovární na výrobu čokolády a cukroviniek, ktoré zamestnávali okolo 20 000 zamestnancov. Medzi tradičných veľkých výrobcov čokolády v Československu patrili také značky ako ORION, pražská RUPA, ZORA v Olomouci, Koukol a Michera v Kutnej hore, Küfferle v Rohatci, Jordan und Timaeus v Podmoklý, Velim vo Velimy, Fiedor v Ostrave, Stollwerck v Bratislave či Fischer, neskôr Figaro v Trnave. Na území Slovenska postupne do roku 1948 vzniká okrem tradičných výrobcov čokolády Stollwerck a Figaro množstvo nových podnikov, ako Oscar Pischinger, Mojšovič, Kohút a Degenring, Ladislav Kirth, Štefan Kolman, CY-PA v Bratislave, AŠAB v Skalici, Bratia Studeníkovci v Holíči, V. Wagner a Jozef Marko v Trnave, Arta, Štefan Paserín, Maškrty v Piešťanoch, JA-PA v Čadci, František Šindelka a Pribil v Ružomberku, Tatranka v Liptovskom Hrádku, RI-SO v Rimavskej Sobote, Jozef Gööz v Nových Zámkoch, Čikoš, Lo-La a RO-KO v Košiciach. Okrem továrenskej výroby bola veľmi rozšírená i výroba čokolády remeselne, drobnými cukrármi. Remeselné čokolády a čokoládové cukrovinky boli veľmi populárne a trh s nimi bol veľmi rozmanitý. Niektorí takýto cukrári boli známi po celom Československu i v zahraničí. Výstavu pripravilo a Horehronskému múzeu zapožičalo Múzeum obchodu Bratislava.

 

*   *   *

 

AKTUÁLNE BEZPEČNOSTNÉ OPATRENIA V SÚVISLOSTI COVID-19

 

*   *   *